Vertaalbureau Vertalingen.nl; uw full-service vertalingen in meer dan 30 talen!

 • Ervaren native speaking vertalers
 • ISO 17100-gecertificeerd (1e in Nederland!)
 • Altijd een check door een vakspecialist
 • Ontvang binnen 2 uur een offerte


Vrijblijvende offerte Werkwijze

Bedrijfscorrespondentie in het Engels: nieuwe aanspreektitel ‘Mx’

Je bent bezig met het opstellen van een Engelse brief aan een klant. De regels die je op school hebt geleerd dwalen nog rond in je hoofd, maar je kunt zeker een korte opfriscursus gebruiken. Vooral nu er sinds twee jaar een nieuwe aanspreektitel bijgekomen is in het (Brits) Engelse woordenboek: Mx. We geven je dan ook graag enkele schrijftips en antwoorden op veelgestelde vragen over bedrijfscorrespondentie in het Engels.

Nieuwe aanspreektitel Mx

Naast de aanspreektitels Mr, Mrs, Ms en Miss, bestaat er ook een vijfde aanspreekvorm: Mx. Deze aanspreekvorm is speciaal voor transgenders en mensen die zich niet met een van de vier traditionele aanspreekvormen willen laten aanspreken. De Oxford English Dictionary gaat waarschijnlijk binnenkort deze ‘nieuwe’ aanspreektitel ook opnemen.

Eigenlijk is Mx niet zo heel nieuw. Deze vorm bestaat namelijk al sinds 1977. In 2013 stemde de gemeente van Sussex in Engeland al voor het gebruik van deze titel op overheidsformulieren. Een jaar later kwam daar de Royal Bank of Scotland bij die Mx nu gebruikt als titel. Sinds dit jaar wordt de erkenning van Mx meer en meer verspreid. Zo zijn er verschillende (overheids)instanties en grote banken in het Verenigd Koninkrijk die gebruikmaken van deze titel.

Hoe spreek je Mx uit?

Mx wordt meestal uitgesproken als Mix, Mux of Mixter. Deze aanspreekvorm is de enige vorm die geen geslacht aanduidt. Het is een neutrale titel welke vooral wordt gebruikt voor transgenders en mensen die niet hun geslacht willen onthullen.

Welke aanspreektitel gebruik je in de briefaanhef?

 • Mr – bij heren
 • Mrs – voor gehuwde vrouwen die hun getrouwde achternaam gebruiken
 • Ms – voor zowel gehuwde als ongehuwde vrouwen (meest gangbaar)
 • Miss – voor ongehuwde vrouwen (ouderwetse aanhef)
 • Mx – voor transgenders, personen die hun geslacht niet willen onthullen en mensen die zich niet met een van de vier traditionele aanspreekvormen willen laten aanspreken
 • Dr – een academische titel die de vrouwelijk en mannelijke aanspreektitel vervangt

Je gebruikt alleen een van de Engelse aanspreektitels Mr, Miss, Mrs, Ms of Mx als er een achternaam volgt op de titel: “Dear Mr Jones“.

Wat als de naam niet bekend is?

Ken je de naam van de persoon aan wie de brief adresseert is niet? Dan gebruik je een van de volgende aanspreekvormen:

 • Dear Sir/Madam
 • Dear Sir, Madam
 • Dear Madam/Sir
 • Dear Madam, Sir

Moet er een punt achter Mr, Mrs, Ms en Mx?

Zowel de aanspreekvorm met als zonder punt is toegestaan. In het Brits Engels wordt meestal geen punt gebruikt (Mr Jones), terwijl het Amerikaans Engels wel een punt gebruikt (Mr. Jones). De vorm Miss krijgt nooit een punt.

Volgt er een komma na de aanhef?

Na de aanspreking in een Engelse brief volgt er geen komma. Daarna volgt een witregel waarna je je eerste alinea schrijft.

“Dear Mrs Smith

We are happy to inform you…”

Hulp bij Engelse correspondentie

Wil je liever hulp van een vertaalbureau bij het opstellen van een Engelse brief? Vertaalbureau Vertalingen.nl kan je uitstekend helpen met bedrijfscorrespondentie in het Engels. We werken met native speakers die zeer uitgebreide kennis hebben van Engelse gewoonten en gebruiken.


Top