Vertaalbureau Vertalingen.nl; uw full-service vertalingen in meer dan 30 talen!

  • Ervaren native speaking vertalers
  • ISO 17100-gecertificeerd (1e in Nederland!)
  • Altijd een check door een vakspecialist
  • Ontvang binnen 2 uur een offerte


Vrijblijvende offerte Werkwijze

De nationale vlag halfstok en haar oorsprong

Vorige week, op 17 juli 2014, is vlucht MH17 neergestort in het oosten van de Oekraïne onderweg naar Kuala Lumpur. Bij deze vreselijke ramp zijn 298 mensen om het leven gekomen waaronder 194 Nederlanders. Woensdag 23 juli werd uitgeroepen tot de Dag van de Nationale Rouw. Op deze dag kwamen de eerste lichamen van slachtoffers aan op vliegbasis Eindhoven. Alle vlaggen in Nederland hingen halfstok.

Het halfstok hangen van de Nederlandse vlag is een teken van rouw. De onzichtbare vlag des doods krijgt tijdens dagen van rouw de gelegenheid om te wapperen boven de vlag die halfstok is gehangen. Hierbij krijgt de nationale vlag een ondergeschikte plaats toebedeeld. De oorsprong van deze traditie is overkomen waaien uit Engeland.

Oorsprong vlag halfstok

Toen kapitein William Hall van de koopvaarder Heart’s Ease werd gedood door Eskimo’s hing de bemanning van het schip de Engelse vlag halfstok zodat deze door het water sleepte. Opvarenden van andere schepen begrepen bij het zien van de door water meegesleepte landsvlag dat er iets aan de hand was. Men weet niet of de bemanning van de Heart’s Ease de uitvinders zijn van het halfstok hangen van de vlag of dat het een gebruik is dat ze in ere hielden.

Praktische verklaring

De Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde stelt dat de meest praktische verklaring van het halfstok hangen van de vlag is dat deze opvalt. Ziet men een halfstok gehesen vlag dan weten ze dat er iets mis is. Hoewel de meest gangbare verklaring is dat het halfstok vlaggen tot uitdrukking brengt dat de dood het gezegevierd heeft van het leven. Zo hing men in vroegere tijden de vlag van de winnaar boven de vlag van de overwonnene.

Wanneer halfstok vlaggen

De meest bekende dag waarop wij in Nederland onze nationale vlag halfstok hangen is op 4 mei Dodenherdenking. De landsvlag wappert dan vanaf 18.00 tot zonsondergang halverwege de vlaggenmast. Ook wanneer de minister-president een bijzondere vlaginstructie afgeeft kan de vlag halfstok gehangen worden zoals op de Dag van Nationale Rouw afgelopen week.
Woensdag hing de vlag halfstok op alle gebouwen van de rijksoverheid, gemeenten, provincies en Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland. Ook vele inwoners hingen de driekleur halfstok.

Dag van Nationale Rouw

Op deze dag dat we allemaal samen stilstaan en respect tonen voor de slachtoffers van de vliegramp in de Oekraïne werd in attractieparken ook de vlag halfstok gehangen. Attracties werden stilgezet, restaurants gingen dicht en werd de muziek uitgezet. Bij Madurodam hingen niet alleen de grote Nederlandse vlaggen halfstok, ook de miniatuurvlaggetjes in het gehele park hingen halfstok.


Top