Vertaalbureau Vertalingen.nl; uw full-service vertalingen in meer dan 30 talen!

  • Ervaren native speaking vertalers
  • ISO 17100-gecertificeerd (1e in Nederland!)
  • Altijd een check door een vakspecialist
  • Ontvang binnen 2 uur een offerte


Vrijblijvende offerte Werkwijze

De nieuwe hype van 2018: hoor jij Laurel of Yanny?

Herinner je je nog de gigantische discussie over ‘The Dress’? In 2015 ontstond er een grote verdeeldheid op Twitter over de kleur van een jurk. Deze week is er een nieuwe hype die langzaam op gangkomt op social media. Een geluidsfragment waarbij de een ‘Laurel’ hoort en de ander ‘Yanny’.

Sommige mensen horen beide namen erin, maar het merendeel kan er niet over uit dat iemand anders niet hetzelfde hoort. Toch is er een wetenschappelijke verklaring voor.

Laurel of Yanny

Hoe kan het nou dat de een ‘Laurel’ hoort en de ander ‘Yanny’? Het zijn toch echt twee heel verschillende namen. Is er iets geks met het geluid? Laten we eerst eens kijken welke naam jij hoort:

We kennen allemaal een optische illusie en dit audiofragment blijkt eigenlijk een soort auditieve illusie te zijn. Maar waar hangt het nou vanaf of je Laurel danwel Yanny hoort?

Je leeftijd

Het bijzondere is, is dat het op de eerste plek van je leeftijd afhangt. Een klein kind die het fragment beluistert zal waarschijnlijk zeggen dat het ‘Yanny’ hoort. Terwijl de oude buurman van schuinachter eerder ‘Laurel’ zal horen. Hoe dit kan? Dit heeft te maken met het feit dat oudere mensen minder gevoelig worden voor hoge tonen. ‘Laurel’ wordt op een lagere frequentie afgespeeld dan ‘Yanny’, daarom horen oudere mensen sneller ‘Laurel’.

Geluidskaart van je apparaat

Er is nog een factor die meespeelt bij het ‘waarom’ van deze hype en dat is de geluidskaart van het apparaat waarop je het afspeelt. Er zijn apparaten die hogere tonen prominenter afspelen dan lagere tonen. Dit houdt in dat je ‘Yanny’ eerder hoort. En omgekeerd werkt het net zo.

Getraind gehoor

Ben jij al je leven lang bezig met muziek en luister je geregeld naar ingewikkelde symfoniën? Dan is je gehoor beter getraind en in staat om verschillende tonen van elkaar te onderscheiden. Waarschijnlijk slaag je er zelfs in om allebei de namen te horen.

Nu zijn we razendbenieuwd: hoor jij ‘Laurel’ of ‘Yanny’?


Top