Vertaalbureau Vertalingen.nl; uw full-service vertalingen in meer dan 30 talen!

  • Ervaren native speaking vertalers
  • ISO 17100-gecertificeerd (1e in Nederland!)
  • Altijd een check door een vakspecialist
  • Ontvang binnen 2 uur een offerte


Vrijblijvende offerte Werkwijze

Hoe erg is grof taalgebruik in jeugdliteratuur?

“Shit, mijn fiets is gestolen!”. Een zin die zo uitgesproken zou kunnen zijn door een 14-jarige jongen die ontdekt dat zijn fiets er niet meer staat. Toch is dit een voorbeeldzin die de Bond tegen vloeken niet terug wil zien in jeugdliteratuur. De bond is tegen schelden en vloeken in kinderboeken. Een zin als “Wat ontzettend vervelend, mijn fiets is gestolen” geeft volgens de Bond wel het goede voorbeeld aan kinderen.

Grove taal in veel kinderboeken

Van de tweeëntwintig kinderboeken die het afgelopen jaar verschenen zijn in Nederland, is in een derde hiervan vloeken of grove taal aangetroffen. De lezersjury van de Bond tegen vloeken geeft aan dat het gebruik van scheld- en vloekwoorden totaal niet nodig is. Schrijvers geven op deze manier het verkeerde voorbeeld. Een zwaktebod, want er zijn tig andere alternatieven mogelijk. Kinderen dienen respectvol taalgebruik om zich heen te horen. Hoe jonger, hoe beïnvloedbaarder. Voorbeelden als “verdomme” in kinderboeken zouden dan gemakkelijk na te volgen zijn, juist omdat een kind zo beïnvloedbaar is.

Zilveren griffel

De gouden griffel en de gouden penseel gingen naar het boek Het raadsel van alles wat leeft van schrijver Jan Paul Schutten. Een boek met voornamelijk respectvol taalgebruik. Dit wil niet zeggen dat een boek dat grove taal bevat geen winnaar kan zijn. Het boek Broer geheim van Emiel de Wild won namelijk de zilveren griffel.

Bestseller zonder vloeken

In 1967 wam het boek The Outsiders van S.E. Hinton op de markt. Een verhaal dat gaat over twee rivaliserende gangs in het Amerikaanse Tulsa. Gangs, rivaliteit, geweld, dus je zou verwachten dat dit jeugdboek vol zou staan met scheldwoorden. Niets is minder waar. Geen gevloek en getier en toch is dit een wereldwijde bestseller.

Maar dat was bijna 50 jaar geleden. De jonge generatie van nu heeft een ander taalgebruik. Straattaal. Hoe erg is het om bepaalde scheldwoorden terug te lezen in een kinderboek? Een ding is zeker: het maakt het verhaal in ieder geval een stuk realistischer.


Top