Vertaalbureau Vertalingen.nl; uw full-service vertalingen in meer dan 30 talen!

  • Ervaren native speaking vertalers
  • ISO 17100-gecertificeerd (1e in Nederland!)
  • Altijd een check door een vakspecialist
  • Ontvang binnen 2 uur een offerte


Vrijblijvende offerte Werkwijze

Ondernemers lopen miljarden euro’s mis door gebrekkig Duits

Spreek je als Nederlandse ondernemer gebrekkig Duits? Dan kan je dit een hoop opdrachten kosten. Uit een enquête van de Duits-Nederlandse Handelskamer blijkt dat 88,6% van de Nederlandse bedrijven de Duitse taal nodig heeft bij het exporteren van goederen en diensten naar Duitsland. En juist deze belangrijke kennis van de Duitse taal ontbreekt steeds vaker.

De helft van de ondervraagden geeft aan dat Duitse zakenpartners het Engels als voertaal niet accepteren. Een jammerlijke zaak, want Duitsland is een van de belangrijkste handelspartners van Nederland. In 2013 exporteerde Nederland voor 107 miljard euro naar ons grootste buurland.

Gebrekkig Duits

Door de gebrekkige kennis van het Duits loopt Nederland miljarden mis. In 2007 was dit 8 miljard euro. Lars Gutheil van de Handelskamer zegt dat dit momenteel 2 of 20 miljard euro kan zijn. Het valt moeilijk te becijferen, maar dat er economische schade is, is zeker.

Tekort aan leraren

Met een tekort aan leraren Duits in het voortgezet onderwijs lijkt dit probleem in de toekomst alleen maar groter te worden. Momenteel zijn er al 150 docenten te weinig.

Kerstin Hämmerling van het Duitsland-instituut vroeg leerlingen van een vmbo-school in Nijmegen wat het woord ‘Vater‘ betekent in het Duits. De uitkomst was pijnlijk. Veel leerlingen konden niet eens raden wat het woord betekende. En dat terwijl sommigen zelfs in Duitsland wonen.

“Het is slecht gesteld met het Duits van Nederlandse jongeren.” – Kerstin Hämmerling

Duitse talencursus

Om minder opdrachten mis te lopen sturen veel Nederlandse ondernemers hun personeel naar Duitse talencursussen. Een goede manier om de kennis van de Duitse taal op de krikken. Toch moet er ook in het onderwijs nog flink wat gebeuren om dit probleem het hoofd te bieden.


Top