Vertaalbureau Vertalingen.nl; uw full-service vertalingen in meer dan 30 talen!

  • Ervaren native speaking vertalers
  • ISO 17100-gecertificeerd (1e in Nederland!)
  • Altijd een check door een vakspecialist
  • Ontvang binnen 2 uur een offerte


Vrijblijvende offerte Werkwijze

Spelfoutje van het Vaticaan

Heb je nog nooit een spelfoutje gemaakt? Dan ben je nu officieel heiliger dan de paus. Het Vaticaan heeft herdenkingsmunten laten vervaardigen om het eerste jaar van paus Franciscus te vieren. De pauselijke medailles worden uitgereikt als bijzondere waardering voor verdiensten van katholieken.

Jammerlijk spelfoutje

Toch zijn de medailles binnen een mum van tijd weer ingetrokken. De reden? Een spelfout. Het meest belangrijke woord in het Vaticaan staat namelijk verkeerd gespeld. Er was ‘Lezus’ te lezen op de medaille in plaats van ‘Jezus’. De fout staat op de achterkant van de penning, waarop een tafereel te zien is van Jezus en een belastinginner. Zonde, want er waren al 200 gouden, 3000 zilveren en 3000 bronzen munten geperst.

Kostbare penning

Het Vaticaan bleek toch niet snel genoeg te zijn met het uit de handel nemen van de penningen. Vier exemplaren zijn al verkocht. Degenen die de hand hebben weten te leggen op één van munten zullen aangenaam verrast worden. De waarde van de penning zal naar verwachting zeer snel toenemen.

Pijnlijke communicatie

Dat dit niet het eerste communicatiefoutje is binnen het Vaticaan blijkt uit de uitspraken van de Britse bisschop Richard Williamson. Zo riep hij in 2009 in een interview met de Zweedse televisie dat hij wel wilde aannemen dat er maximaal driehonderdduizend joden om het leven waren gekomen tijdens de Holocaust. Toch betwijfelde hij dat de bedoelde gebouwen in Auschwitz als gaskamer konden worden gebruikt. Een vervelende zaak voor de toenmalige paus, want hij was niet op de hoogte gebracht van de pijnlijke uitspraken.

Vertalingen controleren

De Italiaanse Munt geeft aan niet verantwoordelijk te zijn voor de fout. ‘Onze eigen producten controleren we, maar nu had het Vaticaan de muntvorm zelf aangeleverd’, legt een woordvoerder uit.


Top