Vertaalbureau Vertalingen.nl; uw full-service vertalingen in meer dan 30 talen!

  • Ervaren native speaking vertalers
  • ISO 17100-gecertificeerd (1e in Nederland!)
  • Altijd een check door een vakspecialist
  • Ontvang binnen 2 uur een offerte


Vrijblijvende offerte Werkwijze

Vacature: ‘Gymen met koffers en doekoe verdienen voor fissa’s’

Ben je op zoek naar een afwisselende baan in de logistiek? En wil je graag doekoe cashen door met koffers te gymen om je fissa’s te kunnen bekostigen? Dan moet je bij Manpower zijn. Daar weten ze precies hoe ze jongeren moeten bereiken om deze klus te klaren. Toch?

Ben jij een skeere G? Dan kun je voor een donnie per uur aan de slag bij KLM Ground Services. Beetje gymen met koffers en je hebt zo die nieuwe patta’s bij elkaar gespaard. De vacature is opgesteld in dialoogvorm waar skeer arm betekent, G voor vriend staat, een donnie een tientje is en gymen sporten betekent.

Interesse? Solliciteer en ze hooken je up met de junta!

Jongeren aanspreken in hun eigen taal

Zou Schiphol op zoek zijn naar sterke straatschoffies die de straattaal tot in de finesse beheersen? Volgens de bedenker van de vacature is het geen marketingstunt, maar dé manier om jongeren te bereiken ongeacht hun nationaliteit, zo laat hij aan RTL Z weten. Manpower legt uit dat deze doelgroep goed te bereiken is door ze in hun eigen ‘taal’ aan te spreken. De medewerker van het uitzendbureau laat weten dat veel werkgevers moeite hebben om de juiste tone of voice te vinden. Daar hebben ze bij Manpower geen last van.

Straattaal versus slang

Straattaal is een mengtaal die je vaak hoort in het dagelijks leven op school en op straat, veelal gesproken door jongeren van verschillende culturele en sociale achtergronden. Hoewel er veel Amerikaanse slangwoorden en -uitdrukkingen worden gebruikt in straattaal, zoals chillen, dope en moven, zijn slang en straattaal niet hetzelfde. De Nederlandse taalvariant ontstond aan het einde van de 20e eeuw op die plekken waar autochtone en allochtone jongeren met elkaar samenleefden. Om toch te kunnen communiceren met elkaar ontstond er spontaan een nieuwe ‘taal’ omdat sommige allochtone jongeren het Nederlands nog niet goed onder de knie hadden.

De straattaal die we in Nederland kennen is vaak een mengsel van Nederlandse, Surinaamse, Turkse en Marokkaanse woorden aangevuld met Amerikaanse slang.

Massale kritiek

Marketingstunt of niet, er wordt massaal kritiek geugeuit

it op onder andere Twitter op deze ‘ludiek’ bedoelde vacature. Er wordt gesproken over stereotyperen, etnisch profileren en institutioneel racisme. De tekst van de vacature is daarna meteen gewijzigd, maar hieronder kun je hem toch nog eens doorlezen.


Top