Vertaalbureau Vertalingen.nl; uw full-service vertalingen in meer dan 30 talen!

  • Ervaren native speaking vertalers
  • ISO 17100-gecertificeerd (1e in Nederland!)
  • Altijd een check door een vakspecialist
  • Ontvang binnen 2 uur een offerte


Vrijblijvende offerte Werkwijze

Verover de wereld: kaart toont beste talen om te spreken

Je wilt de wereld veroveren. In welke taal kun je dat het beste doen? ‘Engels natuurlijk’ hoor ik je denken. Ja, Engels is een voor de hand liggende keuze. Heb je ook al eens gedacht aan Spaans of Chinees?

Wereldkaart met beste talen

Om het makkelijker te maken is er een nieuwe wereldkaart ontwikkeld waarop te zien is hoe informatiestromen lopen over de wereld en – belangrijker nog – welke talen het beste gebruikt kunnen worden om je ideeën aan de wereld over te brengen.

Drie globale netwerken

Shahar Ronen, programmamanager bij Microsoft, is gestart met het ontwikkelen van een wereldkaart waarop te zien is hoe meertalige personen informatie en ideeën overbrengen. Samen met andere onderzoeksleden van verschillende universiteiten in de Verenigde Staten en Frankrijk heeft Ronen drie globale taalnetwerken gespecificeerd: tweetalige Twitteraars, boekvertalingen en meertalige Wikipedia-pagina’s.

 

Wereldkaart met beste talen

Deze afbeelding toont welke talen met elkaar zijn verbonden. De dikste lijntjes geven de sterkste verbindinen aan. Een interactieve versie is te vinden op de website van MIT.

Engels is nummer 1

De Engelse taal blijkt, zoals we al dachten, de grootste hub te zijn voor alle drie de netwerken voor wat betreft informatie die vertaald wordt in andere talen. Daarnaast zien we dat Russisch, Frans, Duits en Spaans ook hoog scoren bij beste talen om te vertalen in andere talen.

Nederlands scoort hoog

Opvallend is dat Mandarijn of Arabisch, talen die worden gesproken door grote aantallen mensen in de wereld, relatief geïsoleerd zijn binnen deze netwerken. Dit betekent dat minder communicatie-uitingen in deze talen sprekers van andere talen bereiken. Als je het Nederlands, gesproken door 27 miljoen mensen, vergelijkt met het Arabisch, gesproken door 530 miljoen mensen, dan zie je dat onze taal juist een disproportioneel groot kanaal is. Waarom? Veel Nederlanders zijn meertalig en zijn veel online te vinden.


Top