Vertaalbureau Vertalingen.nl; uw full-service vertalingen in meer dan 30 talen!

  • Ervaren native speaking vertalers
  • ISO 17100-gecertificeerd (1e in Nederland!)
  • Altijd een check door een vakspecialist
  • Ontvang binnen 2 uur een offerte


Vrijblijvende offerte Werkwijze

Zeggen wat je wilt in ’s wereld kleinste taal met 100 woorden

Het woord computer in het Chinees wordt simpelweg vertaald als ‘elektrisch brein’. Een kompas in het IJslands is een ‘richtingaanwijzer’ en een microscoop een ‘kleine kijker’. En het woord paard in Lakota kan letterlijk worden vertaald als ‘wonderhond’. Deze neologismen tonen de toenemende kwaliteit van taal aan, waarbij we bekende woorden gebruiken om onbekende woorden te omschrijven.

Kleinste taal ter wereld

Volgens de psycholoog Julian Jaynes is het een metafoor dat taal groeit. ‘Een veelvoorkomend antwoord op de vraag ‘Wat is het’, wanneer het antwoord moeilijk is, is: ‘Nou, het lijkt op…’. Dit metaforische proces is de basis van de kleinste taal ter wereld: Toki Pona. De Oxford English Dictionary bevat een kwart miljoen woorden, en zelfs Koko de gorilla communiceert met meer dan 1000 gebaren in de Amerikaanse gebarentaal. Maar de totale woordenschat van Toki Pona is maar een luttele 123 woorden met gebruik van 14 letters van het alfabet.

Toki Pona

Toch pleit de bedenker van de taal, Sonja Lang, samen met vele andere Toki Pona-sprekers, dat dit genoeg is om vrijwel elk idee te kunnen uiten. Toki Pona is een minimalistische taal waarbij men zoveel mogelijk wil uitdrukken met zo min mogelijk middelen. De taal simplificeert ideeën tot de meest basale elementen. Heb je honger dan ‘wil eten’. Moderne talen staan bol van ingewikkelde manieren om de meest simpele dingen te beschrijven. Deze microtaal filtert alle overbodige woorden en gedachten zodat er een pure minimalistische taal overblijft.

Snel te leren

En het is ook nog eens een snel te leren taal. De meeste talen in de wereld kosten ons vele honderden tot duizenden uren van studeren om deze uiteindelijk vloeiend te kunnen spreken. Het Toki Pona kun je leren binnen 30 uur. Volgens de vele aanhangers in onder andere Japan, België, Nieuw-Zeeland en Argentinië zorgt dit leergemak er voor dat Toki Pona een ideale internationale taal kan worden.


Top