Vertaalbureau Vertalingen.nl; uw full-service vertalingen in meer dan 30 talen!

  • Ervaren native speaking vertalers
  • ISO 17100-gecertificeerd (1e in Nederland!)
  • Altijd een check door een vakspecialist
  • Ontvang binnen 2 uur een offerte


Vrijblijvende offerte Werkwijze

Zo’n talenknobbel, hoe ziet die er eigenlijk uit?

Als je goed bent met taal en dan ook nog het liefst in meerdere talen tegelijk, dan heb je wat je noemt een ‘talenknobbel’. Hoe ziet zo’n knobbel er eigenlijk uit, waar komt ie vandaan en waarom heeft de één wel zo’n knobbel en een ander niet?

Heel vroeger dachten ze daadwerkelijk dat een goed ontwikkeld taalvermogen zich omzette in een grote bult op het hoofd. Het gedeelte van het brein dat verantwoordelijk was voor taal zou zo groot worden dat het van binnenuit tegen de schedel drukte en een knobbel vormde ter hoogte van het oog. Met moderne technieken binnen de neurowetenschap is inmiddels aangetoond dat verschillende gebieden in ons brein verantwoordelijk zijn voor de taalontwikkeling, ons taalgevoel is dus niet gecentreerd in één enkele hersenkwab, zoals vroeger werd gedacht. Inmiddels weten we wel dat we een talenknobbel niet zo letterlijk moeten nemen, maar het blijft fascinerend dat de ene mens zoveel beter is met taal dan de ander.

Hoe het precies zit met dat taalgevoel is nog lang niet duidelijk, er wordt nog volop onderzoek naar gedaan. Talent voor taal maakt deel uit van een complex systeem in onze hersenen. Feit is wel dat hoe meer je met vreemde talen bezig bent, des te makkelijker het wordt om nog meer nieuwe talen aan te leren. Je hersenen leggen verbanden en gebruiken actief overlappende delen van de hersenen. Meertaligen ontwikkelen dus sneller een beter taalgevoel omdat ze met verschillende talen bezig zijn. Door ingewikkelde en vernuftige strategieën wordt bestaande kennis ingezet om steeds makkelijker nieuwe woorden en grammatica aan te leren. Aanleg of niet, veel oefenen is dus de beste manier om die talenknobbel te laten groeien!


Top