Vertaalbureau Vertalingen.nl; uw full-service vertalingen in meer dan 30 talen!

  • Ervaren native speaking vertalers
  • ISO 17100-gecertificeerd (1e in Nederland!)
  • Altijd een check door een vakspecialist
  • Ontvang binnen 2 uur een offerte


Vrijblijvende offerte Werkwijze

Zuid-Korea gaat menukaarten vertalen

Als je in Azië bent geweest heb je vast weleens ‘fresh crap’ of ‘roasted husband’ op de menukaart zien staan. Nieuwe Aziatische gerechten? Nee, hoor. Restaurantmenu’s die met een vertaalmachine in het Engels worden vertaald.

Expats en toeristen maak je vaak niet blij met een vertaalde menukaart. Sommige vertaalde gerechten ontnemen je direct de eetlust, terwijl je bij andere geen idee hebt wat je op je bord gaat krijgen. In visrestaurants kun je de mooiste vissoorten bestellen. Wat te denken van Euthynnus, oftewel gewoon tonijn. Op veel menu’s gebruikt men de wetenschappelijke termen voor vissoorten en planten. De doorsnee toerist heeft hier waarschijnlijk nog nooit van gehoord.

Gestandaardiseerde gerechtennamen

In Zuid-Korea hebben ze er iets op bedacht. Het ministerie van Cultuur, Sport en Toerisme wil een lijst gaan opstellen met de juiste vertalingen voor 200 populaire gerechten. Deze officiële vertalingen zullen worden gepubliceerd in het Engels, Chinees en het Japans. Op deze manier probeert de overheid buitenlanders in Zuid-Korea een beter idee te bieden van Koreaans eten. Daarnaast zal een gestandaardiseerde vertaling ook een positief effect hebben op de restaurants zelf. Te gedetailleerde vertalingen doen namelijk vaker meer kwaad dan goed.

Weet wat je eet

Niet alleen toeristen in Azië lopen tegen taalproblemen aan, ook internationale vrachtwagenchauffeurs moeten soms gokken wat ze op hun bord krijgen. Daarom heeft de Nederlandse vrachtwagenchauffeur Jan Bijlsma een aantal jaar geleden een app op de markt gebracht waarmee je gerechten kunt vertalen naar het Nederlands.

Wil je weten wat je eet? Met de Dishlator kun je ruim 5000 gerechten uit het Spaans, Frans en Italiaans vertalen naar het Nederlands. Dishlator is voorlopig alleen verkrijgbaar voor de iPhone en iPad.


Top